Dokters die deze aandoening opereren

Heupproblemen op jonge leeftijd

Heupproblemen associëren we doorgaans met ouder worden. Dat klopt niet helemaal. Het aantal jonge patiënten met een heupprobleem waarvoor uiteindelijk prothesechirurgie noodzakelijk is, groeit.


Resurfacing?
Dr. Jansegers is een expert op het gebied van de ‘resurfacing’ techniek. Met deze techniek worden de kop en hals van het bovenbeen zoveel mogelijk bewaard. Er gebeurt enkel een kraakbeenvervangende ‘overkapping’ van de kop van het bovenbeen.


Langere levensduur
De operatie-techniek is complexer en moeilijker dan bij de klassieke heupprothese, maar de voordelen zijn legio. Dr. Jansegers: “De kop en hals van het bovenbeen blijven bewaard. Bovendien worden de anatomische verhoudingen hersteld. Door dat herstel behouden we de beenlengte zonder risico op beenverlenging. Door het gebruik van andere wrijvingsmaterialen verlengt de levensduur van de prothese aanzienlijk."


Sportheup
" Resurfacing schept veel mogelijkheden voor jonge patiënten. De jongste patiënt in onze praktijk is 16 jaar. Een heel groot voordeel is dat er geen activiteitsbeperking is. Alle sporten zijn nadien toegelaten. In de volksmond spreken we soms over een 'sportheup'; zo werd bij de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis de techniek met succes toegepast. Er is beduidend minder kans op ontwrichting van het heupgewricht door de grotere diameter van het materiaal. Wanneer het nodig is, kan later gemakkelijk een revisie uitgevoerd worden. En natuurlijk is de snellere revalidatie aardig meegenomen.”