Dokters die deze aandoening opereren

Platvoeten - Pes Planus

 

Bij platvoeten is er een afplatting van voetboog waardoor de binnenzijde van de voet deels of volledig op de grond rust. Bij een soepele platvoet zal de voetboog zich corrigeren wanneer u op de tenen staat, dit in tegenstelling tot een stijve platvoet. Soepele platvoeten zijn het meest voorkomend en vaak familiaal. Bij stijve platvoeten ligt de oorzaak vaak aan een aangeboren afwijking, zoals vergroeiingen van de achtervoetbeenderen, maar deze kunnen tevens het gevolg zijn van langbestaande platvoeten (ontwikkelende arthrose, peesinsufficiëntie,…). Een verkorte Achillespees versterkt de platvoetafwijking.
Platvoeten geven niet altijd klachten. Soms is er sprake van een vermoeidheidsgevoel of pijn aan de binnenzijde of buitenzijde van de voet of enkel
Bij klachten dient vaak bijkomende medische beelvorming (Rx, echo, CT-scan, …) uitgevoerd te worden.

Behandeling:

In de meeste gevallen is een behandeling met steunzolen en aangepaste schoenen aangewezen. Aanleren van rekoefeningen van de achillespees wordt aangeraden.
Bij ernstige platvoeten of bij stijve platvoeten dringt zich soms een heelkundige behandeling op, waarbij de voet gestabiliseerd wordt. De toegepaste procedure is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en uitgebreidheid van de letsels. Dit kan gaan van peestranfers, achillespeesverlenging, osteotomie (bot doorzagen en rechtzetten) tot arthrodese (vastzetten gewrichten).
Echter wanneer patient geen operatie wenst of er teveel risico’s op complicaties zijn, kunnen een orthopedische schoenen in sommige gevallen een waardig alternatief zijn.