Dokters die deze aandoening opereren

Holvoeten – Pes cavus


Bij holvoeten is er een verhoging van de middenste voetboog. Hierdoor wordt de belasting van de voet beperkt tot de hiel en de voorvoet. Het is over deze zones van te hoge druk dat er klachten ontstaan. Dit kan gepaard gaan klauwtenen of pijnklachten aan de buitenzijde van enkel of voet tengevolge van een standafwijking van het hielbeen, waarbij de hiel te veel naar buiten staat.
Holvoeten zijn vaak erfelijk. In sommige gevallen komen holvoeten voor in het kader van neurologische aandoeningen zoals spierziekten, aandoeningen van het ruggenmerg of na een verlamming.
In sommige gevallen is een radiografisch onderzoek van de voet noodzakelijk. Indien een onderliggende neurologische afwijking wordt vermoed, zal een EMG-onderzoek gevraagd worden.


Behandeling

Steunzolen kunnen het steunoppervlak vergroten en zo de zones van overdruk ontlasten. Soms zijn orthopedische schoenen noodzakelijk. 
Bij ernstige aandoeningen kan overgegaan worden naar een heelkundige correctie van de voet, om het steunoppervlak te vergroten en de voet te stabiliseren. De operatieve procedure kan gaan van peestranfers, achillespeesverlenging, osteotomie (bot doorzagen en rechtzetten) tot arthrodese (vastzetten gewrichten).