Dokters die deze aandoening opereren

Enkelartrose


Aantasting van het gewrichtskraakbeen tussen het scheenbeen en het sprongbeen kan het gevolg zijn van een trauma, overbelasting of een standafwijking van de voet of de enkel. In sommige gevallen kan het spontaan ontstaan als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, dit is echter minder frequent in vergelijking met de heup of de knie.
Kenmerkend is de pijn die progressief toeneemt in de loop van de jaren. Vooral tijdens het stappen hebt u er last van, en geleidelijk aan kunt u ook steeds minder ver stappen. Vaak zien we ook een zwelling rondom de enkel. De enkel wordt eveneens stijver.
Een klassieke röntgenfoto helpt om de ernst van de aandoening te kunnen beoordelen. Vaak zijn aanvullende onderzoeken zoals CT-scan, botscan en NMR nodig.

Behandeling

Algemeen bestaat de eerste stap in de behandeling uit pijnstillers of ontstekingsremmers gecombineerd met goed ondersteunend schoeisel en aanpassing van de activiteiten. Bij een standafwijking kan een steunzool baat geven. In latere stadia dient eventueel een infiltratie in het gewricht een oplossing bieden. Wanneer onvoldoende controle over de klachten wordt bekomen door middel van deze conservatieve behandelingen, moet soms overgegaan worden tot chirurgie. Dit kan gaan van een arthroscopisch debridement (met een kijkoperatie) over corrigerende osteotomie tot het vastzetten van de enkel of plaatsen van een prothese. De mogelijkheden zal uw arts met u bespreken.