Discus Hernia

 

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi oftewel HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die tegen een zenuwwortel drukt.

Daardoor raakt deze zenuw geïrriteerd en zal pijn geven. Deze pijn treedt specifiek op in het verloop van de zenuw, dus in het been in bepaalde regio'safhankelijk van de lokalisatie van de hernia.Dit  gaat vaak gepaard met tintelingen en soms zelfs uitval van het gevoel of de spierfunctie.

Gelukkig is bij slechts 5% van de mensen met acute rugpijn er sprake van een HNP. Ook de genezingskans van een HNP is hoog. Van elke 3 mensen met een hernia genezen er 2 zonder dat een operatie noodzakelijk is.

Er zijn verschillende methoden van behandeling als er uiteindelijk toch geen spontane genezing optreedt:

•Een gewone 'open operatie' waarbij de hernia wordt verwijderd. Vooral als er ook sprake is van een vernauwing door botrichels zal deze ingreep worden verricht.

Vaak zien we na een aanvankelijk geslaagde herniaoperatie, dat de discus inzakt (de kern is er tenslotte uitgehaald). Hierdoor kan de uittredeplaats van de zenuw uit het wervelkanaal beklemd raken, met opnieuw pijnklachten als gevolg. Wanneer dit optreedt kan er een reden zijn om de hoogte van de tussenwervelschijf weer te herstellen. Een dergelijke operatie noemen we een spondylodese.